Teknik Resim Yüzey İşleme İşaretleri (surface finish ) 4

Yapım resimlerinde Standart görünüşler üzerinde yüzey işleme işaretleri de bulunmalıdır. Bu işlem programda şu şekilde yapılır Bu işlem için görünüşler çıkartıldıktan sonra Annotation paletindeki surface finish kullanılır sol kısımdan sembol seçilir gerekli yerler doldurulduktan sonra işaretin konulacağı kenar seçilir.




Yüzey İşleme İşaretleri ve Anlamları


Yüzey İşleme İşareti

Teknik Resim Ölçülendirme (Dimension) 3

Yapım resimlerinde Standart görünüşler üzerinde ölçüler de bulunmalıdır. Bu işlem programda iki şekilde yapılır
1-Elle Yapılan Ölçülendirme
 Bu işlem için görünüşler çıkartıldıktan sonra Annotation paletindeki smart dimension kullanılır ölçülendirilecek kenar seçilir sonra ölçünün yerleştirileceği yer seçilir.


2-Otomatik Yapılan Ölçülendirme 
 Bu işlem için görünüşler çıkartıldıktan sonra ölçülendirilecek görünüş seçilir ve Annotation paletindeki Model items seçilir. Ölçulendirmede yerleştirililecek elemanlar sol taraftaki dimension bölümünden işaretlenir.



Elle verdiğimiz ölçüler gri otomatik verilen ölçüler siyah olarak görünmektedir. Bunun anlamı siyah ölçüler değiştirilebilir. Gri ölçüler değiştirilemez. Ölçü değiştirildiği zaman part kısmında da değişmektedir.


Teknik Resim Yardımcı Görünüş Oluşturma -2

Standart görünüşler dışında bazı özel parçaların teknik resmini çizerken daha iyi ifade edilebilmesi için yardımcı görünüşlere ihtiyaç duyulabilir. Bu işlem solidworks’da şu şekilde yapılır.
 1-Normal görünüşlerin kağıda aktarımı yapılır.


2-View Loyaut paletinde yer alan projeced view seçeneği her hangi bir görünüşün sağ, sol, üst yada altına yeni bir görünüş oluşturuken Auxilay View seçeneği seçilen kenara göre eğimli bir görünüş elde etmede kullanılır. Dolayısıyla Auxilay View seçilir. 
3- Bir kenar seçilir ve bu kenara göre yeni bir görünüş elde edilmiş olur.

B View yazısını değiştirmek için üzerine çift tıklanıp sol taraftan manual view label işaretlenir.







Teknik Resim (Drawing) 1

Teknik Resim Görünüşü Oluşturma

Solidworks Drawing Teknik Resim, 3 Görünüş, Kesit Alma Make Drawing From Part 




Solidworks Programında Parçaların öncelikle katı modeli hazırlanır ondan sonra teknik resim görünüşleri çizilir.  Bu işlem için:  File / Make Drawing From Part seçilir.



Kağıt Tipi ve Büyüklüğü Seçimi ( A0 A1 A2 A3 A4 Sheet Size )


A1 A2


A3 A4



Bu pencerede standart kağıtlardan bir tanesini seçebiliriz Only standart from işareti kaldırılırsa daha çok kağıt pencerede listelenecektir. Ayrca Costum Sheet size işaretlenerek en ve boy girmek suretiyle özel kağıtlar belirlenebilir. Ayrıca kendimize özel şablon dosyaları da oluşturulup bu listeye atılabilir.


Karşımıza gelen ekranda görünüşleri seçtiğimiz kağıt üzerine aktarmak için 3 yöntem kullanılabilir.


2- View Layout paletinden Standart 3 view komutu seçilir. Son olarak ok. Seçilir


3- View Layout paletinden Model view komutu seçilir. Ön görünüş yerleştirildikten sonra diğer görünüşler yerleştirilir. Son olarak ok. Seçilir.


Görünüşler oluşturulduktan sonra görünmez çizgilerin ekrana getirilmesi, istenmeyen çizgilerin silinmesi yada çizgi kalınlıklarının değiştirilmesi gibi bazı ufak ayarlamalar görünüşler üzerinde düzeltmeler yaparak gerçekleştirilebilir.


1- Görünmez çizgilerin kağıt üzerine getirilmesi 
İlgili görünüş seçilip Sol taraftaki display style böümünden Hidden line visible işaretlenir


2- İstenmeyen çizgilerin görünüş üzerinden kaldırılması 
Standartlardan kaynaklanan bazı olmaması gereken çizgleri kaldırabiliriz (kavisli kenar birleşimlerinde oluşan çizgiler) bu işlem için yok olacak çizginin üzeri sağ tıklanıp Hide / Show edges işaretlenir (iki defa aynı işlem yapılır 1.sinde görünmez çizgi haline gelir)



 3- Çizgi tipi, Çizgi Kalınlıkları ve renginin değiştirilmesi bu işlem için ilgili çizginin üzeri sağ tıklanıp çıkan pencereden seçim yapılır.










Montaj Çakışma Testleri

4-Montajlanmış Parçaların Çakışma testlerinin yapılması


Montajı yapılmış parçalar hareket ettirildiğinde parçalar arası çakışma olup olmadığı program içinden test edilebilir. Bu işlem statik ve dinamik çakışma testi olarak iki kısımda yapılır.

Montajı yapılmış parça herhangi bir konumda iken (yani hareketsizken) yapılan testtir. Bu işlem için Evaluate paletindeki interface dedection seçilir.

Statik Çakışma Testi



Yandaki paletten calculate seçilirse bu konumdaki çakışan yerler montajda ve soldaki pencerede görünecektir.




Dinamik Çakışma Testi

Montajı yapılmış parçalar hareket halindeyken yapılan testtir. Bu işlem için Assembly paletindeki move compenent seçilir.


Daha sonra sol taraftaki paletten Colision dedection seçilir.

Bu penceredeki All compenents işaretli iken bütün parçalar test edilir.


Parça hareket ettirildiğinde çakışma sesli ve renk değişimi ile uyarı verir.




These Compenent seçilip belirli parçalar işaretlenir ve sadece o parçalardaki çakışmalar test edilebilir.



Stop at collision seçili duruma getirilirse çakıma anında durur.






Dynamic Clearance penceresinde çakışan parçalar seçilir ve çakışmaya kalan mesafe ekranda görünecektir.



Çakışmaya kalan mesafe



Program çakışmaları otomatik olarak düzelemez ancak biz çalışan ölçüleri çift tıklayıp değiştirebiliriz.











Assembly Montaj 3 / Patlatma Explode



Montajlanmış Parçaların Ayrılması (Patlatma işlemi-Explode) 

Montaj işlemi bittikten sonra exploded komutu ile parçalar birbirinden ayrılır ve demonte hale gelir. Öncelikle demonte edilecek parça seçilip Exploded komutu seçilir parçanın üzerine gelen ucs oklarından parça istenen yere taşınır.






Montaj animasyonunu izlemek için configuration paletindeki Animate-collapse seçilir.




Hareket çizgilerini görmek için Explode Line Skech kullanılır.


Montaj animasyonunu kaydetmek için Animate-collapse işleminden sonra ortaya çıkan animation araç çubuğundan save animation seçilerek avi uzantılı dosya olarak kaydedilebilir. Aşağıda örnek videoyu izleyebilirsiniz.








Assembly Montaj 2 - İlişkilendirme



2-Ekrana getirilmiş parçaların montajlanması (ilişkilendirme) 


Bu işlem Mate komutu ile yapılır. Mate komutu seçildikten sonra ilişkilendirilecek yüzeyler tıklanarak belirlenir.

Burada iki yüzey belirlendikten sonra parelellik diklik vb ilişkilendirme komutları kullanılabilir.

Kullanılabilecek İlişkiler şunlardır.







Assembly Montaj 1


Birden fazla parçadan oluşan komple resimlerin Katı modelleri çizildikten sonra Assembly (Montaj ortamında) birleştirilmesi yapılabilir. Assembly ortamına girmek için File Menüsü / Assembly bölümüne girilir.




Montaj işlemi 4 aşamada gerçeklerştirilir.

 Montaja dahil parçalar ekrana çağrılır (Companent) 
 Parçalar birbirleri ile ilişkilendirilir (Mate) 
 Patlatma işlemi yapılır (Exploded) 
 İşlemin videosu oluşturulur.

Montaja dahil parçaların ekrana çağrılması (Companent) Assembly montaj ortamına girildiğinde karşımıza sol tarafta begin assembly paleti açılacaktır. Buradaki browse bölümünden tek tek montaja dahil olacak parçalar ekrana çağrılır.



Parçaların Montaj Ekranına Çağırırken Dikkat Edilecek Husular

Burada ilk ekrana çağrılacak parça önemlidir. Bu parça diğer parçaları üzerinde bulunduracak taşıyıcı parça olarak kabul edilir ve fixlenir. Bu parça çağrıldırktan sonra orjin noktasına yerleştirlmesi daha sonraki işlemler için önemlidir. Orjine yerleştirmek için parça ekrana getrilip begin assembly penceresindeki ok basılır.
 Her yeni parçada begin assembly penceresinin kaybolmaması için bu penceredeki raptiye ile sabitlenir.
 Eğer aynı parçadan birden fazla kullanılacaksa ok basmadan istenen kadar tıklanarak ekrana getirilir.
 Ekrana çağrılmış parçaları hareket ettirmek için Mousenin sol tuşuna basılı tutularak parça ekranda hareket ettirilir. Mousenin sağ tuşuna basılı tutularak parça döndürülür. Mousenin orta tuşuna basılı tutularak tüm parçalar döndürülür.
 İlk ekrana getirilen parça taşınmaz ve döndürülemez fixlenmiştir.

Features Komutları İle Katı Modelleme 2


1-FİLLET KOMUTU
Katı model üzerindeki kenar ve köşeleri içe veya dışa doğru yuvarlatmak için kullanılan bir komuttur.

Büyük yuvarlatmalar, küçük yuvarlatmalardan önce yapılmalı, ayrıca mümkün olduğunca aynı yuvarlatma yarıçapı kullanılmalıdır.




2-CHAMFER  KOMUTU

Katı model üzerindeki kenar ve köşelere pah kırmak için kullanılan bir komuttur.



3-RIB KOMUTU

 Makine parçalarının, birbirine dik ya da herhangi bir açıdaki iki yüzey arasında, dayanıklılığı artırmak için destek görevi yapan feder adı verilen elemanların oluşturulmasında kullanılan bir komuttur.

Thickness (kalınlığı) seçenekleri; First Side sağa, Second Side sola ya da Both Sides her iki yöne kalınlık vermek içindir.
Rib Thickness: Destek kalınlık değeri
Extrude Direction (Kalınlaştırma Yönü): Desteğin sketch düzlemine paralel mi (Paralel to Sketch) yoksa dik mi (Normal to Sketch) olacağını belirler.





4- DRAFT KOMUTU
Katı model üzerindeki yüzeylere, referans kabul edilen bir yüzeye göre açı girilerek eğim vermek için kullanılan bir komuttur.

Draft Özellik Yöneticisinde, Type of Draft bölümünden;
Neutral Plane (Tarafsız Düzlem): Bu seçenekte ilk yüzey (Neutral Plane) olarak seçilen kısım sabit kalır. Diğer seçilen (Faces to draft) yüzeyler verilen açı değerinde şekillenir. Reverse direction butonuyla eğimin yönü değiştirilir. Face Propagation eğim verilecek yüzeyleri seçme seçeneklerinden All Faces seçilirse Tarafsız düzleme komşu tüm yüzeyler seçilmiş olur.




5-SHELL KOMUTU

Parçaları kabuk şeklinde oluşturmaya yarar veya bir parçanın içini boşaltarak duvar kalınlığı verme işlemidir.

Parameters:
İçi boşaltılacak yüzey seçilir. Parameters bölümünden et kalınlığı mesafesi girilir. Eğer et kalınlığını dışa doğru vermek gerekirse Shell outward seçeneği aktif hale getirilir. Açık kalacak yüzey üzerine tıklanır. Eğer farklı yüzeylere farklı et kalınlığı verilecekse Multi-thickness settings kutucuğunu tıklayarak aktif hale getiririz. Daha sonra farklı et kalınlığı verilecek yüzeyleri seçeriz ve işlemi onaylarız.







6-WRAP KOMUTU
 Düzlemsel yüzeylere çizilen taslak çizimleri, dairesel veya eğri yüzeylere iç/dış bükey olarak sıvama işlemi yapan bir komuttur.





7-DOME KOMUTU
 Dairesel veya prizmatik yüzeylere kubbe şeklinde belli estetik yükseklikler yada derinlikler veren bir komuttur. Silindirik yüzeylerde parabolik görüntü verir.





8-SCALE KOMUTU

 Modelin geometrisini girilen ölçek değerinde küçültmek veya büyültmek için kullanılan bir komuttur.
Insert / feathures / scale menüsünden ulaşılabilir.






Scale Özellik Yöneticisinde, sabit kalacak olan noktanın belirlendiği Scale about seçenekleri; Centroid: Ağırlık merkezi sabit kalarak boyut küçültür/büyütür.

Origin: Koordinat sistemi 0, 0, 0 noktası sabit tutularak boyutlandırır.
Coordinate System: Sayfa içine eklenmiş bir koordinat sistemi varsa bu koordinat sistemi seçilerek işlem yapılır.
Uniform: Bu seçildiğinde X, Y, Z yönlerinde ortak sabit bir değerle parça küçülür/büyür.